brændstofforbrug

Beregn bådens brændstof­forbrug inden sejlturen

4 min. læsning

Så du sidder altså og prøver at finde ud af hvor meget din båd forbruger brændstof? Det kan måske være fordi du skal prøve at regne dit brændstofforbrug ud så du ved hvad koster sejlturen, eller blot prøver at afkode økonomien for din båd?

Så får du her et par muligheder for at regne den ud …

Motorer til både forbruger benzin og diesel på samme måde som en bil, men forbruget for henholdsvis bil og båd beregnes forskelligt.

En bils forbrug er vurderet i kilometer pr. liter (km/l), baseret på den kørte distance, som kan aflæses på kilometertæller og da du sjældent skifter motoren i en bil, kan producenterne af motoren bedre give dig et estimeret forbrug.

Brændstofforbruget for en båd regnes ikke på distance, men i stedet på driftstimer.

Følgende beregningsmetoderne vil kun give dig skønsmæssige beregninger af brændstofforbrug for din båd. Det reelle forbrug ændrer sig blandt andet i forhold til hvilken motor der sidder i båden og hvordan båden føres.

Beregning af brændstof­forbrug

Brug denne lille smarte beregner til at estimere hvor meget brændstof din bådmotor ca. vil forbruge i timen. Husk, at tallene kun er estimater og er beregnet ved Wide Open Throttle (WOT). Det er dog sjældent der sejles med WOT i længere tid.

Beregn brændstofforbrug for bådmotorer

0 L pr. time
0 kr.
BenzinDiesel
Specific Fuel Consumption (SFC)0,227 pr. HP0,181 per HP
Fuel Specific Weight (FSW)0.731 Kg pr. L0.863 Kg pr. L

Beregn brændstof­forbruget manuelt

Denne metode går i sin enkelthed ud på at beregne motorens forbrug ved reelt at måle forbruget direkte fra motoren.

  1. Fyld benzin eller diesel på båden til alle tanke er helt fyldte.
  2. Tag på en sejltur i fire timer hvor forsøger at efterligne hvordan du normalt sejler: stopper for at fiske eller ligge for anker, sejler ved topfart og cruiser. Husk to timer ud, to timer hjem. Afslut din fire-timers sejltur tilbage ved tankstationen.
  3. Genopfyld båden og til alle tanke er helt fyldte.
    Notér dig det nøjagtige antal liter du har fyldt på for at toppen tankene.
  4. Divider antallet af liter brændstof med antallet af timer du har sejlet. Hvis det er præcis fire timer, divideres med 4 for at få brændstofforbruget i timer. Hvis det er en smule anderledes, dividere med det faktiske antal: Brug 4,25 hvis motoren kørte i fire timer og 15 minutter.

Enkel estimering af brændstof­forbrug

Denne metode er meget upræcis, men du får dog en idé om forbruget. Da metoden anvender amerikanske tal får du derfor forbruget i gallons per time. 1 Gallon svarer til 3,785 liter.

Find frem til bådmotorens hestekræfter (HP). Tallet er ofte trykt på motoren. Hvis dette ikke er tilfældet kan du kigge i instruktionsbogen.

Dieselmotorer: Gang HP med 0,055 for en dieselmotor til at anslå brændstofforbruget i gallons per time.

Benzinmotorer: Gang HP med 0,10 for en benzinmotor til at anslå brændstofforbruget i gallons per time.

Bemærk: udsving i hastigheden har stor indflydelse på forbrændingen og kan reducere eller øge brændstofforbruget. Den eneste rigtige måde at måle brændstofforbrug på er at installere en brændstofmåler i båden (hvis sådan en mangler).

Sejl langt på literen – Seks tips der hjælper dig med at spare benzin og diesel

1. Optimer trim

Ved korrekt trim optimeres løftet af stævn og køl og dermed minimeres modstanden i vandet.

2. Minimer vindmodstand

Åbning eller lukning af forruder og hævning eller sænkning af kalecher kan hjælpe med at effektivisere brændstofsforbruget.

3. Hold igen på gashåndtaget

Med mindre du deltager i en konkurrence, kæmper for at komme først eller bare har et momentant behov for hastighed – som jo rammer os alle – bør du lige holde lidt igen på gashåndtaget – så sparer du masser af de dyre dråber.

4. Kilo – De trækker dig ned

En af de hurtigste måder at få flere kilometer pr. liter er at få de tunge ting ud af båden.

5. Hold bunden ren

Rens båden ned hvert år og giv båden en omgang bundmaling. Der sikrer at din båd har mindre friktion i vandet og glider lettere. Hvis båden er en større sag, så kan det betale sig at hyre en dykker som kan rense bunden for dig – ellers må du investere i en maske og nogle finner, og selv give bunden en omgang.

6. Lav en konsol af måleinstrumenter

En lang række elektroniske måleinstrumenter kan også hjælpe med at forbedre din båds effektivitet og reducere antallet af stop ved tankstationen. For eksempel er en brændstofmåler en effektiv måde at registrere brændstofforbruget og finde din mest effektive hastighed.


Det var det – hvis du ønsker at give dit besyv med eller har forslag til forbedringer, så er du mere end velkommen til at skrive en kommentar.

Skriv en kommentar

Hey! Inden du sejler til næste havn ...

Hjælp os med at vokse og blive bedre.
Tjek vores Facebook, Instagram og LinkedIn sider og se hvad der ellers sker i vores Battello univers.

Husk at følge os så du også får opdateringer og de nyeste artikler.