Båd til familien og dig? Hvad er den rigtige båd til dit behov?

Båd til familien og dig? Hvad er den rigtige båd til dit behov?

6 min. læsning

Så du vil gerne købe en familiebåd? Det er også fantastisk at stikke til søs, sammen med familien, og bare nyde vandet i al dets vidunder.

Men, at købe ny båd er ikke nogen lille bedrift. Det er ofte forbundet med en masse beslutninger og en stor pose penge. I denne artikel kan du læse om nogle af de ting du bør overveje inden jagten på den rigtige båd begynder.

Det er vigtigt at tænke grundigt over, hvad ens behov er og hvilken båd der passer bedst til disse. For eksempel om båden primært er til dig eller om det skal være den bedste familiebåd, hvor du kan tage hele familien med på tur og i kan sejle fra kyst til kyst.

Hvad skal jeg have og hvad ville være rart at have?

Det er vigtigt at tænke nøje over hvilken båd der passer bedst til dine behov.

Det første store valg du skal træffe er, at vælge om du ønsker en sejlbåd eller om det skal være en motorbåd?

Sejlbåd eller motorbåd?

Begge bådtyper har deres fordele og ulemper, men når alt kommer til alt, er det mest et spørgsmål om temperament. Nogle kan bedst lide at sejle stille og roligt ved hjælp kun fra naturen, mens andre foretrækker at kunne lidt komme hurtigere fra A til B. Samtidig er det måske nødvendigt at lære hvordan man betjener båden.

Når du har fundet frem til, hvilken type båd du ønsker dig, følger der en række nye valg du skal foretage.

Hvad er mine muligheder indenfor båd?

Nogle af de grundlæggende valg og beslutninger du skal foretage er blandt andet dem om materiale, størrelse, brændstof, mærke og indretning.

  • Materiale: hvilken type materiale skal båden være bygget af? Skal det være en træbåd, en glasfiberbåd eller en aluminiumsbåd?
  • Størrelse: hvor stor skal båden være? Størrelsen kommer også an på hvad du planlægger at anvende båden til. En lille båd er for eksempel god til en kort tur på vandet til fiskeri. En større båd kan egne sig som familiebåd, hvor du kan tage hele familien med på en weekendtur eller måske endnu længere væk. Det kan også være at du blot leder efter en mindre båd til familien og venner hvor i kan nyde vandsport og -leg eller mindre hyggeture.
  • Brændstof: skal det være benzin eller diesel? I flest af de danske havne vil du uden problemer kunne finde marinediesel. Der er lidt længere mellem de havne hvor du kan finde benzin. Men selvom der er længere mellem havnene vil du ofte kunne finde en havn hvor der ligger en tankstation i nærheden.
  • Mærke: for nogle er bådens mærke lig med de signaler man sender til omverdenen. Det kan også være lig med den kvalitet båden er bygget i.
  • Indretning inde/ude: du skal tages stilling til om du ønsker en båd, hvor du kan ligge og nyde livet i havnene, hvor udendørs pladsen, bad, seng mm. er komfortabelt og hvor vigtigt hver især er.

Men heldigvis behøver du ikke altid vrage og vælge. Ofte kan du finde en båd, hvor du kan kombinere flere af ovenstående præferencer.

Økonomi – driftøkonomi er også vigtig

Nærmest selvsagt, er driftsøkonomien også en vigtig faktor når du kigger på båd.

Sejlbåden er billigere i drift end motorbåden, men til gengæld kan sejlbåden alt efter dit materialevalg, og krav til kvalitet, være meget dyr i vedligeholdelse og endda også kræve meget tid. Motorbåden har en del udgifter til brændstof, olie og andet vedligehold af motorens dele.

Vedligeholdelse er en stor del af det at have båd. En ofte anvendt tommelfingerregel er, at den årlige drift og vedligeholdelse løber op i 15-20% af bådens nypris. Dette er det hele inklusiv, også brændstof, vinteropbevaring, optagning osv.

Finansiering af båd

Beslutter du dig for at få båden finansieret, skal du beslutte dig for om, det skal ske gennem banken eller om du vil gå gennem et specialiseret finansieringsselskab.

Det er ganske få banker, der i de enkelte filialer, har viden om fritidsbåde, og kan/vil påtage sig arbejdet med at skrive skøde, at omregistrere, og måske at indflage i Danmark fra et udenlandsk skibsregister. Derfor kan det være en god idé, at kontakt et finansieringsselskab, der har specialviden på området.

Det er tvivlsomt om bankerne har den slags viden og kompetencer til at rådgive dig om købet. Ofte som med bil, har de nok blot nogle tabeller og regler for hvor længe tilbagebetalingen af et lån til en båd skal løbe over. Groft sagt, vil du fra en bank eller kreditforening, blot få en pose penge stukket i hånden og må derfra så klare resten selv.

Vælg et finansieringsselskab eller en bank som har viden og kompetencer til at rådgive dig om købet.

Finansieringsselskaber kan rådgive dig omkring næsten alt, hvad der opstår af spørgsmål i forbindelse med køb af en båd. Du kan måske endda være så heldig at de kan sikre dig for, at der ikke er restgæld eller andre forpligtelser skjult i den ønskede båd. Men vær alligevel opmærksom på det inden du blot skriver under.

Låner du hos et specialinstitut kan de gå ind i handlen og hjælpe med følgende:

  • Ved en besigtigelse, tage stilling til om prisen er fair.
  • Ordne parirene, når du har lavet en købsaftale med sælger.
  • Sikre at du faktisk bliver ejer af båden og undgår skjult gæld.
  • Tage sig af pengestrømmen, så betaling ikke sker før end båden bliver din.
  • Rådgive om blandt andet forsikring, registreringsforhold, moms og mere.

Brug internettet grundigt og lad familien være med

Internettet kan være det rigtige sted at starte, hvor du også i ro og mag kan sidde foran din computer og gøre sig tanker om, hvilken båd du vil have og nemmere kan få et overblik over de forskellige modeller, fordele og ulemper, prisniveauer og meget mere.

Uanset om du vælger at købe nyt eller brugt, så få altid en prøvetur i den båd du ønsker at købe. Dette for at sikre, at den lever op til de forventninger du måtte have samt at der ikke er fejl og mangler ved båden.

Som tidligere nævnt er det en stor beslutning at købe båd. Når du har fundet den båd du mener er “båden”, så tag gerne familien med ud for at prøve båden og for at se om det er den bedste familiebåd. Det er sjovere når alle er enige.

Battello

Vi hjælper alle bådejere - nye og erfarne - med at få det bedste ud af deres båd. Skriv en kommenter nedenfor, hvis du har et spørgsmål eller et emne, du gerne vil have, at vi skal skrive om!

Fik du noget ud af denne artikel, så del den endelig med dine venner. Tak for din støtte.

Skriv en kommentar